23 Mart 2009 Pazartesi

LOS NOMBRES FLAMENCOS











Sanatçıların sahne ismi kullanmaları çok eskilere dayanır. Genellikle daha havalı, sahneye yakışan isimler bulunur ve o isim sanatçıya bir güç katar. Flamenko sanatçılarına baktığımızda durum biraz farklıdır. Camaron (karides) , Nina de Los Peines ( tarakların kızı) gibi aslında çok da karizmatik olmayan isimlere rastlarız. Bu isimlerin nereden geldiklerine gelince...

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi flamenko gitaristlerinden Paco de Lucia'nın gerçek ismi Francisco Sanchez Gomez'dir. Portekizli annesi Lucia Gomez şerefine kendisine Paco de Lucia ismi verilmiştir.

5 Aralık 1950 Baldonado doğumlu Jose Monje Cruz, rivayete göre sarışın bir çocuk olduğu için amcası tarafından "Adanın küçük karidesi" anlamına gelen,"Camaron de la İsla" ismiyle şereflendirilmiştir.
20. Yüzyılın en önemli kadın flamenko vokallerinden La Nina de los Peines'in ( Tarakların kızı)
gerçek ismi, Pastora Pavon Cruz'dur. Bu isim Madrid'te cafe cantantelerde onu ünlü eden tangos şarkısından gelir.Şarkıcının ömrü boyunca kendine yapışan bu isimden hoşlanmadığı söylenir.

Peinate tú con mis peines( saçlarını benim taraklarımla tara)
Mis peines son de canela (Benim taraklarım şekerlemedendir)

2005 Yılı'nda Akciğer kanseri nedeniyle hayata gözlerini yuman, flamenko tarihinin en renkli şarkıcılarından biri Antonio Nunez Montoya, teninin koyuluğundan dolayı " El Chocolate" olarak ünlenmiştir.
Bebo Valdes ile kaydettikleri Lagrimas Negras albümüyle dünya çapında bir başarı yakalayan, son dönem flamenko şarkıcılarından Diego Ramón Jiménez Salazar, nam-ı diğer Diego el Cigala ( Kerevit Diego) Los losada adlı gitar grubu üyeleri tarafından, bol bacaklı ve kollu, sıska bir kabuklu deniz hayvanı olan kerevite benzetilmiş ve ismi de öyle kalmış.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder