31 Mart 2009 Salı

EFSANE FLAMENKO KADINLARI-1, CRISTINA HOYOS







CRISTINA HOYOS

Cristina Hoyos benim kısacık kişisel flamenko tarihimde çok önemli bir yere sahiptir.Dünyada bir çok milletten çingene ya da çingene olmayan çok muhteşem dansçılar izledim ama Christina Hoyos'un gözlerindeki ve ellerindeki flamenko duygusuna çok az insanda rastlayabildim. İşte bu nedenle Flamenko tarihinin en eskilerinden olmasa da en devrimci kadınlarından Hoyos , Efsane Flamenko Kadınları serisinin ilk konuğu oldu.

Hoyos, 13 Haziran 1946'da Sevilla'da dünyaya geldi. Enrique el Cojo ve Manuela Vargas'ın öğrencisi oldu. 1968-1988 Yılları arasında Antonio Gades Flamenko Topluluğu'un baş dansçılığını yaptı. Carlos Saura'nın Bodas de Sangre, Carmen ve El Amor Brujo baş yapıtlarında sadece dansçı olarak değil koreograf olarak da imzası bulunan Christina Hoyos için Gades, " Hiç kimseyi dinlemedim onu dinlediğim gibi" der. Gades- Hoyos işbirliği, Paco de Lucia- Camaron dayanışması gibi kendi efsanesini yaratır. Flamenko artık sadece tablaolarda icra edilen geleneksel bir sanat olmaktan çıkar. Kimileri onları flamenkoya bale karıştırmakla suçlasa da, bu flamenkonun başka bir yöne evrilmesini engelleyemez.

Gades'in ölümünün ardından "1989'da kendi kumpanyasını kuran Hoyos ; 1990'da Paris'te Suneos Flamencos gösterisi sahneye koyar ve uluslararası arenada başarılar kazanmaya devam eder.1992'de Barselona Olimpiyatlarının açılış gösterisinde tüm dünyayı kendine hayran bırakan bir gösteri gerçekleştirir.

Jerez'li şair, yazar ve araştırmacı Caballero Bonald onun flamenko tarihine geçen stiliyle ilgili olarak , " Cristina'da Cafe cantante döneminden gelen geleneği ve modern bir stili bir arada görürsünüz. O ellerini ve şaşılacak temizlikteki zapateadosunu geleneksel flamenko dansçılarından alsa da kendine has şık bir stil yaratmayı başarmıştır.Bu yüzden de çok özel bir dansçıdır."der. Christina Hoyos da bir söyleşisinde " İlerlemeyi çok seviyorum ama ancak köklerine bağlı bir gelişim sonuç verir." diyerek Bonald'ı doğrular.
Sanat Yaşamı boyunca bir çok gösteri ve sinema çalışmasına imza atan Hoyos,2005'ten beri Ballet Flamenco Andaluz'u yönetmektedir. "Artık eskisi gibi solist olarak dans etmek istemiyorum, bir çok genç ve yetenekli öğrencim var, onların yolunu açmak istiyorum. Onlara yetenekli olmanın hiç bir anlam ifade etmediğini, dansın bir sahne disipliniyle alakalı olduğunu aşılamaya çalışıyorum" diyeh Hoyos ,yine de hayranlarını kırmamak için bazı gösterilerde sahne almaya devam etmekte.Flamenkonun saygınlıkla yayılması için mücadelesine devam eden Hoyos'un, 2006'da Sevilla'da hayata geçirdiği Flamenko Müzesi, onun flamenko tarihine armağanlarından sadece biridir.




Christina Hoyos'u izlemek isteyenler için Filmografisi:

-Ultimo Encuentro 1967
-Espanolas En Paris 1971
-Bodas de Sangre 1981
-Carmen 1983
-Carmen 1984
-Amor Brujo 1086
-Juncal 1987 ( TV dizisi)
-Montoyas y Tarantos 1989
-X is Y 1990
-Carmen on Ice 1990
-Los Angeles 1990
-Todos los hpmbres sois iguales 1994
-Antartida 1995
-Oh Espana 1996 (TV dizisi))
-Afrodite 1996
-Jetst geht's rund 1996
-Torero 2001


Sevilla'daki Flamenko müzesini merak edenler için:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder